Organizacija radnog prostora

Koliko puta vam se desilo da među hrpom stvari na radnom stolu ne možete da  nađete ono što tražite? A posle par trenutaka… Gle, iskopali ste onu pink hemijsku olovku koju tražite sto godina, a pritom ste i zaboravili šta ste prvobitno tražili. I onda vam sine: Ovo treba pospremiti.

Ne, nikako se ne treba odricati kreativnog nereda, ali ne treba ni dozvoliti da vam pospremanje razbacanih stvari oduzme više vremena nego ono što ste hteli da radite.

Organizovati prostor znači napraviti red među stvarima koje koristite. To zahteva odlaganje sa vidnog mesta onih stvari koje vam ne trebaju i stavljanje stvari koje svakodnevno koristite na dohvat ruke. Najvažniji cilj organizacije jeste da možete da se snađete i brzo dođete do neophodnih stvari.

1

Prostor Prvi korak od kog treba da krenete jeste sklanjanje svih stvari sa i oko radnog stola, kako biste dobili precizan pregled na to koliko prostora imate. Kada shvatite sa kojim prostorom raspolažete biće vam lakše da se organizujete. Takođe, dobro razmislite koliko mesta vam je potrebno za sam rad, a koliko za odlaganje stvari.

Ako vam je za radni prostor potrebna veća soba, pa čak i kancelarija, imajte na umu da će vam trebati dosta nameštaja, gde glavne predmete čine radni sto, stolica i prostor za skladištitenje. Ukoliko, pak, radni prostor za vas podrazumeva malo mesto gde ćete imati pristup računaru i pisaćem stolu, onda svoj radni prostor možete organizovati i u kutku svoje spavaće ili dnevne sobe.

2

3

Raspored Bez obzira na veličinu prostora, bilo bi dobro da prethodno na papiru napravite popis svih većih stvari i napravite crtež koji pokazuje gde biste sve to smestili.

Krenite od većih ka manjim stvarima. Razmislite gde ćete staviti glavne predmete, kao što su sto i stolica. Neka budu blizu izvora sunčeve svetlosti i obezbedite im adekvatno veštačko svetlo. Za manje stvari isplanirajte fioke, police i kutije koje će vam trebati. A ako je potrebno isplanirajte i veliki regal sa policama za veći obim stvari.

Gledajte da na površini radnog stola budu one stvari kojima se svakodnevno služite. Stvari koje ređe koristite stavite u fioke koje se nalaze na dnu radnog stola ili u kutije i odložite ih na vrh regala sa policama.

4

Smeštaj Kada odredite gde svaka stvar ide, počnite da ih smeštate na svoja mesta. Grupišite predmete kako biste ih kasnije lakše nalazili. Ako imate dosta knjiga ili papira odložite ih na police. Možete i sami napraviti registratore ili kupiti kutije u koje ćete smestiti papire i označiti šta je u kutiji.

5

Nemojte samo nabacati stvari u fioke i misliti da je tako radni sto sređen. Unutar fioka stavite manje kutije (plastične ili papirne) koje će vam pomoći pri razvrstavanju.

6

7

Na površinu radnog stola stavite ključne stvari koje koristite, kao što su laptop i pisaći pribor. Igrajte se bojama. Uredite prostor oko sebe tako da vas svaki put podstiče na rad i kreativnost.

8

9

10

Dekoracija Svako okruženje u kom obavljate neki posao mora da vas inspiriše. Potrudite se da svoj radni prostor, bilo da je to mali kutak ili kancelarija, uredite na maštovit način. Dajte stvarima svoj lični pečat.

Kupite malu oglasnu tablu i stavite je iznad radnog stola. Nedeljno kačite na nju motivacione poruke, tako da svaki put kad se odmarate pogledate u tablu i sa većom voljom nastavite dalje. Takođe možete okačiti i neke maštovite slike.

11

Stavite vazu sa cvećem na sto i uvek ćete moći da spustite pogled na prirodan ukras. Kupite šarene olovke, planere, obeleživače i boje će vam svaki put bezuslovno pružati motivaciju.

12

13

14

I na kraju: Ne zaboravite da svoj radni prostor prilagođavate sebi, zato nemojte uređivati nešto na način koji vam ne odgovara, već onako kako volite i kako možete da se snađete.

Izvori fotografija: Pinterest, We heart it

12 thoughts on “Organizacija radnog prostora

  1. Supeer posr, odlicni saveti. Bila bih ti beskrajno yahvlan kada bi posetila moj blog, uclanila se i prijavila za giveaway na blogu. Nadam se da ces mi ispuniti bar jednu od ovih zeljica ♥

  2. Ovo je k’o stvoreno za mene, bas sam ovaj „messy“ tip, nikad ne znam gdje mi je sta 😀 Hvala na super idejama. Savrsen blog 🙂

  3. Ove ideje su divne i zaista ostvarive. Ali bi bilo još lepše kada bi češće postavljala nove ideje. U svakom slučaju sajt ti je fascinantan i samo tako nastavi. Imaš moju podršku! 🙂

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s